Вплив зберігання тканини плаценти при –20°С на властивості її водно-сольових екстрактів - Нардід, О.А.; Розанова, К.Д.; Черкашина, Я.О.; Рєпіна, С.В.; Нардід, Е.О. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2014)
Метою роботи було дослідження впливу зберігання тканини плаценти людини при –20°С на властивості отриманих з неї водно-сольових екстрактів і деяких їх фракцій. У роботі використовували методи гель-хроматографії, оптичну спектроскопію та ЕПР спінового зонда. Методом ЕПР спінового зонда показано, що експозиція еритроцитів із фракцією екстрактів плаценти людини менше 5 кДа не впливала на мікров'язкість цитозолю еритроцитів. Поряд із цим спостерігалась модифікація температурної залежності рухливості спінового зонда при експозиції із такою ж фракцією екстрактів тканин плаценти, які зберігалися 6 місяців при –20°С. Цей факт узгоджується зі зниженням кислотної стійкості еритроцитів під дією цієї фракції.