Морфофункціональні характеристики свіжовиділених і кріоконсервованих клітин гранульози та кумулюса яєчників людини - Петрушко, М.П.; Піняєв, В.І.; Ревенко, О.Б; Волкова, Н.О.; Чуб, Н.Н. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2014)
Використання комплексу клітин гранульози та кумулюса (КГК) може бути перспективним при співкультивуванні гамет та ембріонів у програмах допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), що робить нагальним їх кріоконсервування. В роботі вивчали КГК жінок віком 25–39 років, які проходили курс лікування безпліддя методом IVF. Для кріоконсервування суспензії КГК використовували 1,5 М розчин 1,2-ПД. Зразки охолоджували зі швидкістю 0,3 град/хв від 25 до –6°С, далі здійснювали ініціацію кристалоутворення, від –6 до –35°С швидкість охолодження складала 1 град/хв; після цього зразки занурювали в рідкий азот і зберігали при –196°С. Після відігрівання КГК зберігали свої основні властивості: здатність до адгезії та проліферації, а також гормонопродукуючу функцію. При культивуванні виявлено затримку розвитку культури КГК на 1–2 доби в порівнянні зі свіжовиділеними клітинами. Через 7 діб після експлантації культури деконсервованих КГК практично не відрізнялись від первинних культур КГК відповідного терміну розвитку in vitrо. Змінився рівень гормонопродукції КГК після кріоконсервування: естрадіолу – знизився на 89,9%, а прогестерону – підвищився на 81,4% відносно показників свіжовиділених суспензій. Отримані результати свідчать про те, що КГК можна отримувати і зберігати в умовах низькотемпературних банків з метою подальшого використання у ДРТ.