Родичі Єсмані - Тищенко, К.М. (Сіверщина в історії України, 2011)
У дотепер вивченому фракталі топонімів від арабських основ в Україні й на суміжних землях окреме місце посідає група назв від основи Усман-/ Есман-. Викладені у статті аргументи дають підстави пов’язати її з ім’ям халіфа 'Усмана (644-656), за якого розпочалися військові дії арабів проти Хозарії у 654 р.