Деякі проблеми пам’яткоохоронної справи в Україні (охорона курганів) - Гаврилюк, Н.О.; Михальчишин, І.Р. (Археологія, 2008)
Розглянуто стан охорони пам’яток археології у цілому та особливості охорони курганів. Стан курганів на території України визначено як катастрофічний. Запропоновано конкретні заходи щодо збереження курганів і курганних старожитностей.