Україна у системі світової цивілізації : виступи академіка НАН України Ю. Пахомова, доктора філософських наук С. Кримського, члена-кореспондента НАН України О. Білоруса, доктора філософських наук Є. Головахи, доктора філософських наук Б. Парахонського, академіка НАН України І. Кураса, академіка НАН України Б. Патона (Вісник НАН України, 2002)
У минулому номері журналу надрукована стаття доктора філософських наук Ю.В. Павленка «Україна у світовому цивілізаційному процесі». Нещодавно з доповіддю на цю ж тему Ю.В. Павленко виступив на засіданні Президії НАН України. В ході її обговорення на різних аспектах порушеної проблеми спинилися учасники засідання — провідні українські економісти, філософи, історики. Друкуємо тексти цих виступів.