Моделювання багаторівневого поскладового розпізнавання мовленнєвого сигналу - Васильєва, Н.Б.; Сажок, М.М. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2008)
В статті проводиться поширення багаторівневої багатозначної моделі автоматичного розпізнавання злитого мовлення на випадок поскладового розпізнавання. Розглядаються два рівні з трьох. На першому рівні проводиться розпізнавання в умовах поскладової граматики, на другому рівні проводиться оброблення (постпроцесинг) вихідних даних першого рівня з метою отримання відповідних послідовностей слів. В описаній моделі постпроцесингу беруться до уваги отримані оцінки акустичних складових мовленнєвого сигналу, а послідовність і фонетичні особливості разом з лексиконом. Аналізуються шляхи вибору множини одиниць на складовому рівні мовленнєвих образів. Описується багатодикторний мовленнєвий корпус і лексикон, що використані в експериментальному дослідженні. Обговорюються результати експериментів, проблеми та майбутні дослідження.