Воєнно-політична спецоперація СРСР в Афганістані (1979 – 1989 рр.) як кульмінація „холодної війни” - Костиря, А. (Політичний менеджмент, 2008)
Воєнно політична спеціальна операція СРСР в Афганістані 1979 1989 років [1] (далі – спецоперація) стала фінальною в низці локальних воєн, збройних конфліктів в світі у другій половині ХХ століття за участі Збройних Сил СРСР. 15 лютого 1989 року останній підрозділ Обмеженого контингенту радянських військ (далі – ОКРВ) вийшов з Афганістану. Спецоперація стала не тільки останньою воєнною зовнішньополітичною акцією СРСР, але й завершальною ланкою „холодної війни”. Однак у воєнно історичній літературі майже не аналізуються специфіка цієї спецоперації, її відмінності від попередніх воєнно політичних акцій СРСР за його межами. Автор робить спробу дещо зменшити цю прогалину.