Знесолена вода і життєдіяльність організмів - Гончарук, В.; Архипчук, В. (Вісник НАН України, 2002)
На підставі експериментальних даних автори доводять, що знесолена (наприклад, дистильована) вода негативно впливає на життєдіяльність організмів різних трофічних рівнів (рослин, безхребетних і хребетних тварин), а також на функціонування їхніх клітин.