Vzpostavljanje kitajske moderne književnosti z umestitvijo v družbeno-politični kontekst kitajske na prelomu 19. in 20. stoletja. - Toplišek, N. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Članek na kratko predstavi zunanje družbeno-politične okoliščine, ki so vsekakor ključno vplivale na pojav in koncepte kitajske moderne, ter nekaj vidikov kitajske moderne v prvih desetletjih 20. stoletja. Modernost, ki se je začela s kitajskim obdobjem jindai, je bila širši ideološki koncept, na podlagi katerega naj bi nastala nova moderna kitajska država. Nastajala je s prevzemanjem “zahodnih” konceptov modernosti, vendar pa je bila na Kitajskem podvržena lastnemu procesu proizvajanja in dodajanja pomena. Kitajska literarna tendenca modernega obdobja nikakor ni zgolj presajala konceptov evropske modernosti v svoja tla. Pri tem je sadike križala z lastnimi epistemološkimi koncepti. Na kitajsko modernost je potrebno gledati kot na sadiko, ki je, presajena v tujo zemljo, obrodila povsem drugačne in nove sadove.