Творчість архієпископа Іоана Максимовича в інтерпретації дослідників української барокової літератури. Частина 1: ХІХ століття - Журавльова, С.С. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті проаналізовано наукову літературу, в якій розглядається творчість архієпископа Іоана Максимовича. Поцінування поетичного таланту митця та його художньої спадщини еволюціонувало протягом понад трьох століть від безапеляційної негації до визнання істориками літератури його творів як повновартісних і гідних аналізу в контексті барокової культури. Відзначається, що в українському літературознавстві ХІХ ст. побутували лише поодинокі схвальні відгуки науковців щодо творчості свт. Іоан Максимовича. Натомість активно популяризувалися негативні оцінки, висловлені сучасниками митця.