Проблема мортальности и аффинные автоматы - Рысцов, И.К. (Кибернетика и системный анализ, 2008)
Проблему мортальності для матриць другого порядку розглянуто з точки зору теорії автоматів. Показано, що ця проблема тісно пов'язана з проблемою досягнення станів у лінійних та афінних автоматах малої розмірності. Доведено, що проблема досягнення є алгоритмічно розв'язуваною для деяких підкласів одновимірних афінних автоматів.