Графовые запросы для интеграции данных посредством XML - Тульчинский, В.Г.; Ющенко, А.К.; Ющенко, Р.А. (Кибернетика и системный анализ, 2008)
Для формування XML-подань баз даних запропоновано нову візуальну мову ER-QBE, що використовує семантику концептуальної моделі даних. ER-QBE грунтується на графових запитах, які являють собою дерева параметричних SQL-запитів. Мові ER-QBE є притаманною формально доведена повнота; за своєю виразністю вона краща за існуючі рішення, підтримує як реляційні, так і об'єктно-реляційні бази даних.