Міське землеволодіння Південної України в кінці XVIII – першій половині XIX століття - Черемісін, О.В. (2010)
У статті проаналізовано стан наукових досліджень проблеми землеволодіння південноукраїнських міст Херсона, Миколаєва, Одеси кінця XVIII – першої половини XIX століття. Досліджено сутність права державної та міської власності на землю. Проаналізовані норми законодавства, що регулювали земельні відносини. Охарактеризовано наявний земельний фонд південноукраїнських міст та його використання органами місцевого самоврядування. Розглянуті оптимальні шляхи управління муніципальними земельними ресурсами.