Уроки Чорнобиля: проблеми об'єкта "Укриття" - Боровой, О.; Бар'яхтар, В.; Кухар, В. (Вісник НАН України, 2001)
У цій публікації автори оцінюють деякі з тих заходів, зокрема аналізують усі обставини, пов'язані із спорудженням об'єкта «Укриття», що закрив зруйнований 4-й блок. Такий аналіз має принципово важливе значення. Сьогодні він став можливим, оскільки вже зібрано досить повну інформацію, яка дає змогу більш- менш ґрунтовно оцінити все здійснене за 15 постчорнобильських років. А це допоможе внести ясність у питання, відносно яких досі існує багато спекуляцій.