Сорбційні властивості гібридних органо-неорганічних систем на основі уретанових олігомерів і силікату натрію - Мамуня, Є.П.; Юрженко, М.В.; Лебедєв, Є.В.; Іщенко, С.С.; Паращенко, І.М. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
На основі уретанових олігомерів різної молекулярної маси та силікату натрію синтезовано гібридні органо-неорганічні системи (ОНС). При порівнянні дифузійних параметрів для ОНС і для відповідних поліуретанів виявлено, що водопоглинаючі властивості ОНС зумовлені наявністю гідрофільної неорганічної фази, в якій стабілізується сорбат (вода), що надходить у систему. Швидкість надходження сорбату в ОНС не лімітується полімерною органічною матрицею, а величина коефіцієнта дифузії визначається умовами стабілізації води в неорганічній фазі. Найбільшою сорбційною ємністю характеризується ОНС-2102, що зумовлено високою молекулярною масою відповідного олігооксипропіленгліколю і його лінійною структурою.