Фазова поведінка сумішей поліхлоропрену з етиленвінілацетатним кополімером - Нестеров, А.А.; Нестеров, А.Є. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
За допомогою методів світлорозсіювання та оптичної мікроскопії досліджено сумісність і фазове розділення сумішей поліхлоропрену з етиленвінілацетатним кополімером. Одержано фазову діаграму та показано, що це є система з нижньою критичною температурою змішування. Сумісність і фазове розділення цієї системи можуть бути зумовлені диполь-дипольними взаємодіями C=O і C-Cl і їх ослабленням у разі підвищення температури. Показано, що на початкових стадіях фазове розділення протікає за спінодальним механізмом із утворенням просторовоперіодичних взаємопов'язаних структур.