Наноструктуровані A—b—B—b—A триблок-кополімери з гідрофільними хемічно комплементарними компонентами - Федорчук, С.В.; Желтоножська, Т.Б.; Пермякова, Н.М.; Гомза, Ю.П.; Барабаш, М.Ю.; Куницький, Ю.А. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2010)
Досліджено структурні особливості триблок-кополімерів (TБК) ПАА—b—ПЕО—b—ПАА, що здатні до формування водневозв’язаних внутрішньомолекулярних полікомплексів (ІнтраПК), яких синтезовано вільнорадикальною блок-кополімеризацією поліакриламіду з поліетиленгліколями різної молекулярної маси МПЕО. Виявлено мікрофазовий розподіл в аморфних областях структури TБК з високими МПЕО. Доведено, що основна причина цих ефектів – комплексоутворення блоків ПEO і ПAA за рахунок водневих зв’язків. На основі дослідження методами ширококутнього розсіяння Рентґенових променів (WAXS) і малокутнього розсіяння Рентґенових променів (SAXS) морфології їх блочної структури встановлено, що має місце повне руйнування кристалічної структури ПЕО в TБК з MvПЕО < 4⋅10⁴ і різке зниження ступеня кристалічности ПЕО з MvПЕО ≥4⋅10⁴, яке обумовлено комплексоутворенням блоків ПЕО і ПАА. Виконано комп’ютерне моделювання профілів SAXS, що ґрунтується на підході Beaucage.