Сталий розвиток: глобальні, регіональні і локальні проблеми природокористування - Кучерявий, В. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
Узагальнено результати міжнародної конференції ООН „Середовище і розвиток”, яка відбулася 1992 р. у Ріо-де-Жанейро. Людська цивілізація вступає в епоху екологічного розвитку. Реалізуються ідеї В. І. Вернадського про ноосферне управління справами планети Земля. Наголошена важливість впровадження у життя концепції сталого розвитку на глобальному, реґіональному і локальному рівнях.