Дедуктивні, індуктивні та аналітичні методи подання і обробки комп’ютерних знань в інтелектуальних системах (1. Дедуктивні методи і засоби) - Асельдеров, З.М.; Вершинін, К.П.; Лялецький, О.В.; Паскевич, А.Ю.; Клименко, В.П.; Фішман, Ю.С. (Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, 2003)
Метою досліджень є розробка принципів, методів і засобів проектування та реалізації нового покоління комп'ютерних математичних служб, які базуються на інтеграції дедуктивних, індуктивних та аналітичних можливостей існуючих систем автоматизації міркувань та систем комп'ютерної алгебри. У розд. 1 описані основні положення програми «Алгоритм Очевидності», відповідно до якої проводилась розробка логіко-математичних методів перетворення комп’ютерних знань, викладені особливості засобів обробки математичних текстів у стилі Алгоритму Очевидності. Описані синтаксис і семантика формальних мов ForTheL та ForTheL1, які забезпечують формальний запис та проведення дедуктивних перетворень математичних текстів. В розд. 2 викладено дедуктивні методи. Подано опис основних існуючих підходів до пошуку логічного виведення, викладена техніка пошуку логічного виведення, яка задається за допомогою певних числень секвенційного типу. Наведені результати про коректність та повноту запропонованих числень. В додатках проілюстровані можливості розроблених лінгвистичних та дедуктивних засобів і методів обробки комп'ютерних математичних знань. Бібліогр.: 42 назв.