Внутрішньопопуляційна мінливість як основа адаптації до умов зростання рідкісних, реліктових та ендемічних видів рослин Карпат - Царик, Й.; Кияк, В.; Кобів, Ю.; Дмитрах, Р.; Данилик, І.; Сичак, Н.; Білонога, В.; Нестерук, Ю.; Кобів, В. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
Досліджені внутрішньо- та міжпопуляційна мінливість 20-ти рідкісних, реліктових та ендемічних видів рослин Карпат. Виділені ознаки індивідуального та популяційного рівнів, які є найрепрезентативнішими та індикаторними для вивчення розмаїття популяцій. Встановлено, що адаптаційні механізми популяцій, спрямовані на виживання, розмноження і розвиток у мінливих умовах середовища та під дією антропогенних чинників, полягають у зміні вікової, просторової і статевої структур, життєвости, характеру онтогенезу особин, розмноження, фенотипічної мінливости й набуття ними ознак різних типів стратегій.