Сучасний стан верхньої межі лісу та приполонинної рослинности - Малиновський, К. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Під впливом антропогенних факторів природна верхня межа лісу в Карпатах знижена на 200—300 м по вертикалі і представлена тепер суцільною стіною високостовбурних дерев, нездатних протистояти стихійним явищам. Повідомлено про механізми змін первинних фітоценозів пасторальними, зміни екологічних факторів та про загрозливий стан рідкісних, ендемічних і реліктових видів у смузі контакту лісів з полонинами.