Розмаїття флори судинних рослин в Українських Карпатах - Тасєнкевич, Л. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Подана загальна характеристика флористичного розмаїття Українських Карпат, яке складають 1997 аборигенних видів і підвидів, що належать до 116 родин і 542 родів. Серед них є 125 ендeмічних таксонів — 76 видів і 49 підвидів, а також значна кількість реліктових, рідкісних і загрожених видів. Підкреслено необхідність критичного перегляду списку рослин, що перебувають під загрозою зникнення, та розроблення реґіональної Червоної книги загрожених видів судинних рослин.