Термометрична і геохемічна характеристика флюїдів мінералоутворювального середовища кварцово-жильних рудопроявів південної частини Кіровоградського блоку Українського щита - Наумко, І.; Ковалишин, З.; Сава, Н.; Братусь, М.; Шашорін, Ю.; Сахно, Б. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
За даними дослідження включень у кварці охарактеризовані флюїди середовища мінералоутворення при формуванні золотовмісних парагенезисів кварцово-жильних рудопроявів південної частини Кіровоградського блоку Українського щита. Мікроскопічні спостереження виявили значну поширеність у мінералі флюїдних включень, характерною особливістю яких є присутність при кімнатній температурі видимої фази рідкого СО2. Особливо високі відносні концентрації оксиду вуглецю (ІV) встановлені для летких компонентів включень у рудовмісному кварці, що разом із значними величинами відносної газонасичености (порівняно з фоновими значеннями) може вважатися показником збагачення його корисним компонентом (золотом). Виходячи з результатів вивчення включень, доповнених радіоспектроскопічними характеристиками мінералів, зроблені висновки про середньо-низькотемпературні умови та нерівноважний стан вуглекислотно-водних флюїдів середовища мінералоутворення, гетерогенізація яких із відокремленням леткої фази разом із зниженням температури, підвищенням лужности розчинів і падінням активности хлор-іону сприяла розпадові комплексних сполук у процесі рудовідкладення з утворенням (виділенням) акцесорного золота