Цито- и гистологическая характеристика структурных компонентов, формирующих жаберный аппарат человека в конце 4-ой недели эмбриогенеза - Барсуков, А.Н.; Шаповалова, Е.Ю.; Юнси, Г.А.; Апухтин, Ю.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
На серіях гістологічних препаратів вивчені особливості структурної організації основних тканиних закладок зябрового апарату людини у кінці 1-го місяця ембріогенезу, який бере безпосередню участь у формувані лицевого відділу голови. Показано, що його відособленя визначається на 21-й день гестації і до кінця 1-го місяця розвитку вже має місце 3 горлових дуги, в утворені яких беруть участь епітелії як экто-, так і энтодермального походженя і мезенхіма голови, яка знаходиться в тісному зв’язку з ними. У цей же період у горлові дуги вростають зяброві артерії і гілки нервів.