Вплив середовища на стереорегулярність циклоприєднання циклопентадієну до естерів ненасичених кислот - Карп'як, Н.; Макітра, Р.; Маршалок, Г. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
Вплив розчинників на співвідношення ендо- і екзоформ у реакції приєднання циклопентадієну до акрилатних естерів можна узагальнити за допомогою багатопараметричних рівнянь типу Коппеля — Пальма. Визначаючим фактором є здатність розчинників до електрофільної сольватації.