Значение нарушения продукции цитокинов и липидов в формировании наружного генитального эндометриоза - Линде, В.А.; Ермолова, Н.В.; Колесникова, Л.В.; Ширинг, А.В.; Слесарева, К.В.; Скачков, Н.Н.; Маркарьян, И.В.; Томай, Л.Р. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Було перевірено 74 хворих із зовнішнім генітальним ендометріозом (ЗГЕ) і 22 жінки без нього з 2010 по 2012 рр. для вивчення механізмів патогенезу і вдосконалення методів діагностики, лікування та реабілітації хворих з ЗГЕ. Було використано ультразвукове дослідження, ендовідеохірургія, гістологія, визначення факторів зростання, ліпопротеїни, ендотеліальні фактори у сироватці крові і в перитонеальній рідини (ПР). У стадії I-II ЗГЕ процеси відбуваються через високий вміст TGF β1, NO метаболітів і ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) в сироватці крові та збільшення концентрації вільного холестерину, ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) у ПР. Етапи III-IV ЗГЕ характеризуються високим вмістом ЛПВЩ і TNF α з протизапальними властивостями в сироватці крові та підвищеним вмістом TGF β1 і метаболітів NO і NO-синтази в ПФ. Виявлено зміни в ліпідному спектрі, факторах росту і ангіогенних субстанціях, взаємозв›язок цих речовин може служити теоретичним обґрунтуванням додаткових лікувальних заходів для нормалізації обміну речовин у пацієнтів з ЗГЕ.