Причины возникновения пролапса тазовых органов у женщин в различные периоды жизни - Мирович, Е.Д.; Гребельная, Н.В.; Митюков, В.А.; Петренко, С.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Було проаналізовано 246 історій хвороб пацієнтів, які мали пролапс тазових органів, для відзначення факторів, які сприяють розвитку цієї патології. Встановлено, що в різні фізіологічні періоди життя виникнення дистрофічних процесів опорних структур малого тазу пов’язано з різними причинами. Найбільш поширеними причинами виникнення пролапсу тазових органів є підвищення внутрішньочеревного тиску, анатомо- функціональні порушення тазового дна і зв’язкового апарату матки або поєднання цих факторів. Ми досліджували чотири різні групи, що відрізнялися між собою рівнем естрогену в менструальному циклі, віком, антропометричними характеристиками і фізичними навантаженнями. Цей аналіз значущості факторів, що сприяють розвитку пролапсу тазових органів, показав, що в різному віці жінки дистрофічні процеси опорних структур малого тазу відбуваються з різних причин. У репродуктивному віці головну роль мають травматичні пошкодження нервово-м’язового апарату у пологах. У постменопаузі ці процеси виникають із за метаболічних порушень, пов’язаних з дефіцитом естрогенів. У групі жінок, доросліших 70 років також має місце літня атрофія.