Агрегатування ртутеподібних рідкісноземельних іонів в лужно-галоїдних кристалах як модель кластеризації в лавоподібних паливовмісних матеріалах - Левицький, Р.Р.; Волошиновський, А.С.; Мягкота, С.В.; Вдович, А.С. (Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, 2008)
На основі результатів дослідження спектрально-люмінесцентних характеристик діелектричних кристалів різної структури, активованих іонами свинцю, показано можливість утворення свинцевовмісних нанокристалів, що може моделювати механізм, та причини утворення різних кристалічних включень у лавоподібних паливовмісних матеріалах. Спектрально-люмінесцентні параметри моно- та нанокристалів типу K2LaCl5, активованих іонами Ce3+ дозволяють висунути гіпотезу, що кристалічні включення типу UzZryOx, ZrSiO4, FeSiO4, U1-xZrxSiO4 можуть бути концентраторами джерел високоенергетичного α-, β-, γ-опромінення (239Pu, 241Am, 244Cm, 137Cs). Механічне руйнування лави під впливом високоенергетичного α-, β-, γ-опромінення може сприяти виходу з лави кристалічних включень вищеназваного формульного складу.