Інститути селянської самоорганізації у процесі суцільної колективізації в Криму - Бойко, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2004)
Мета даної праці полягає в аналізі процесів ліквідації інститутів селянської самоорганізації часів непу у ході насильницької колективізації в Кримській АРСР. Для досягнення вказаної мети автором реалізовано наступні дослідницькі завдання: - простежити механізми втягування земельних громад до колгоспів; - з’ясувати роль органів селянського самоврядування у системі влади на селі; - проаналізувати факти опору з боку інститутів громадянського суспільства насильницьким діям тоталітарної влади.