Особенности цитодифференцировки в закладках легких у эктопически имплантированногоэмбриона человека - Демьяненко, И.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Були вивченi 121 зародок людини у вiцi вiд 21 доби до 12 тижнiв внутрiшньоутробного розвитку при типовій iмплантацiї та 49 зародкiв при ектопічній імплантації в маткову трубу. В умовах ектопічної імплантації спостерігається уповільнення темпів диференціювання, що супроводжується зниженням біосинтезу ШИК- позитивних речовин за рахунок недостатньої продукції глікополімерів. Проведене каріометричне дослідження клітин епітелію та мезенхімних похідних трахеї та легенів. На підставі регресійного аналізу динаміки зменшення розмірів ядер цих клітин установлено, що при трубній імплантації в клітинах епітелію розміри ядер зменшуються раніше, ніж в мезенхімі.