Структурные нарушения в позвоночнике неполовозрелых крыс в условиях свинцовой интоксикации - Мальцева, В.Е. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Забруднення навколишнього середовища свинцем залишається актуальною проблемою охорони здоров’я. При цьому вплив свинцевої інтоксикації на хребет є маловивченим. Дослідження проведене на 16 лабораторних щурах (вік 1,5 міс.), тварини піддослідної групи отримували розчин ацетату свинцю (230 мг/л) в якості питної води 2,5 міс. Досліджували тіла хребців і міжхребцеві диски методами атомно-абсорбційної спектрометрії, світлової мікроскопії та гістоморфометрії. За даними дослідження свинець був виявлений у тілах хребців та у міжхребцевих дисках, спостерігалося зниження вмісту кальцію і цинку в тілах хребців в умовах свинцевої інтоксикації. В тілах хребців щурів виявлені остепенічні порушення і зменшення висоти зони росту, а у міжхребцевих дисках – дегенеративні зміни, пов’язані зі зниженням щільності клітин і зменшенням ширини пластин фіброзного кільця під впливом свинцю.