Изменения миелограммы животных после облучения с последующей коррекцией ксеногенной цереброспинальной жидкостью - Пикалюк, В.С.; Абсеттарова, А.И.; Шаймарданова, Л.Р. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою цього дослідження було вивчення вікових морфофункціональних показників аплазованного кісткового мозку при корекції ксеногенної цереброспінальної рідиною (КЦСР). Після введення КЦСР опроміненим тваринам, відмінності в мієлограмі почали спостерігати з 5–7 доби, що свідчить про її вплив на самі ранні ланки гемоцітопоеза. Першим реагував на КЦСР еритроїдний росток, потім лімфо-і гранулоцитарний ростки. КЦСР дорослого донора надає найкращу стимулюючу дію на 3 групу реципієнтів (зрілий репродуктивний вік). У цих тварин на 21‑у добу після інфузій КЦСР цитоз збільшувався у всіх ростках гемоцітопоеза, причому найбільше в еритроцитарному – на 58,30 %, в мегакаріоцитарному – на 47,00 %. Число гранулоцитів перевищувало значення в контролі на 33,32 %. Виявилося, що КЦСР в якості коректора має позитивний вплив на всі стадії розвитку клітин КМ – бластні, проліферуючі і диференцуючи. Отримані результати будуть використані для розробки нового біологічного препарата на основі КСМР щодо попередження тяжких наслідків радіаційного опромінення як медичного, так і випадкового походження.