Клинико-морфологические параллели гестационного процесса на фоне сахарного диабета - Танько, О.П.; Кондратова, И.Ю.; Самойлова, М.В.; Чернявська, А.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Нами досліджено 62 жінки з фетоплацентарними порушеннями на підставі цукрового діабету. Визначено якісні характеристики плода (кардіотокографія, ультразвукове дослідження, біофізичний профіль плода) та показники гормональної функції плаценти (рівень естріолу, плацентарного лактогену). Виявлено пропорційну залежність між фетоплацентарними порушеннями та структурними змінами у плаценті. Морфологічне дослідження свідчило про зменшення площини міжворсинчастого простору та варіабельність співвідношень структурних колагенів. Визначення ланок патогенезу клінічних та морфологічних порушень у фетоплацентарному комплексі на фоні цукрового діабету сприятиме покращенню виходів вагітності та зниженню показників перинатальної захворюваності та смертності.