Консервативная реабилитация тазового дна у пациенток в послеродовом периоде - Шамхи Имен (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Під спостереженням 140 пацієнток після пологів крупним плодом – 110 основна і 30 контрольна групи. Всім проводилася ехографічна оцінка стану тазового дна після пологів, дослідження маркерів сполучнотканинної дисплазії (фракції глікозаміногліканів) в крові – відмінностей не виявлено. П’ятдесят пацієнток основної групи виконували гімнастику Кегеле, 60 – гімнастику Кегеле у поєднанні з метаболічною терапією: тіотріазолін в суппозиторіях з аскорутином реr os. Пацієнтки контрольної групи не проводили реабілітаційних заходів. Кращі результати по відновленню тазового дна – у пацієнток, що проводили гімнастику метаболічною терапією. Методика рекомендується всім жінкам після пологів.