Риск формирования «дисфункциональных сдвигов» у беременных женщин при дефиците нутриентов в рационе питания - Супрун, С.В.; Евсеева, Г.П.; Козлов, В.К.; Морозова, О.Н.; Целых, Е.Д. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено дослідження добового раціону харчування вагітних жінок Приамур’я (на прикладі м. Хабаровська). Виявлено часткову субстратно-енергетичну недостатність. Визначено дефіцит основних нутрієнтів (білків, жирів, вуглеводів). Середній вміст білка в продуктах добового фактичного індивідуального раціону харчування вагітних жінок був нижче регламентованої потреби для даного регіону в 2,1 рази, жирів – в 1,3 рази, вуглеводів – в 2 рази. Виявлено різке порушення співвідношення нутрієнтів (білки: жири: вуглеводи) у 77,3-90,9% вагітних. Аналіз інтегральних показників функціонального відгуку організму показав їх відповідність регіональним нормативам у 18,2% вагітних; межі «формування специфічних адаптивних якостей» – у 13,6% жінок. Більшість вагітних (54,5%) склали групу «функціонального напруження організму»; 13,6% спостережуваних жінок схильні до високого ризику «дисфункціональних зрушень».