Трагічний апофеоз розбрату давньоруських князівств (до 790-ї річниці битви на Калці) - Бережинський, В.Г. (Сіверщина в історії України, 2013)
У статті розглянуто питання початку завоювання монголами Давньої Русі. Рішуча поразка на річці Калці об’єднаного русько-половецького війська стала трагічним апофеозом роздробленості Русі.