Постконтузионные ультраструктурные изменения хориоретинального комплекса при экспериментальной контузии глаза - Думброва, Н.Е.; Вит, В.В.; Красновид, Т.А.; Молчанюк, Н.И.; Грубник, Н.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено електронно-мікроскопічні дослідження структур хорііоретінального комплексу при експериментальній контузії ока через 1 тиждень, 1 і 2 місяці після моделювання контузії очного яблука у кролів. Через 1 тиждень виявлені ранні гідропічні і деструктивні зміни цих структур. Через 1 місяць ці зміни зберігають свою спрямованість, хоча зменшуються по інтенсивності. У всі терміни дослідження виділяються реакції мітохондрій, які відповідають за енергетичний обмін в клітині. Через 2 місяці патологічні зміни не зникають, а формують вогнища, які можуть бути пусковими механізмами в розвитку різної патології органу зору. На експериментальній моделі легкого ступеня контузії у кроликів показані ультраструктурні зміни хоріокапіллярного комплексу, які можуть бути пусковим механізмом розвитку в подальшим деструктивних змін.