Коррекция метаболических нарушений в профилактике и лечении диабетической ретинопатии - Загородняя, Н.Г.; Михальчик, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
При діабетичної ретинопатії, яка супроводжується руйнуванням кровоносних капілярів і ішемією сітківки, спостерігається зниження активності антиоксидатної системи в порівнянні з нормою, що може бути обумовлено і порушенням транспорту каротиноїдів з потоком крові у хворих на цукровий діабет (ЦД). Застосування коротких картіноідов останнім часом викликає інтерес, як потужного противоангіогенного і протиішемічного фактора. Мета дослідження: підвищення ефективності лікування хворих з ДР шляхом метаболічного захисту з увімкненням в комплекс лікування коротких каротиноїдів. Обстежено 94 пацієнта з ЦД II типу з діабетичною ретинопатією. Всі хворі були розділені на 2 групи, залежно від стадії ДРП ( за рекомендованою ВООЗ класифікації Kohner і Porta, 1991 р.). У I групу увійшли 59 осіб ( 128 очей) з непроліферативної ДРП (вік від 53 до 80 років, в середньому 65 + 1,5 років). II групу склали 28 хворих ( 48 очей) з препролиферативной ДРП (вік від 48 до 82 років, в середньому 65 + 1,4 років). Контрольну групу, яку можна порівняти за статтю та віком склали 7 (14 очей) пацієнтів без очних ускладнень. Всім хворим в лікування був включений комплекс коротких каротиноїдів «Мультікаренол-6». До лікування у двох групах хворих гострота зору була знижена в середньому до ( 0,61 ± 0,03 ) одиниць (од.) (p<0.05), КЧСМ знижений до 29,4 ± 1,2 Гц (p < 0.05) і поріг електричної чутливості по фосфенов ПЕЧФ збільшений до 148 ± 0,7 мкА (p < 0.05). Після лікування було виявлено достовірне підвищення некоррегірованной гостроти зору у 93% хворих на 0,25 од , корегований гостроти зору , збільшення загальної лабільності сітківки в середньому на 8-16 Гц, рівень ПЕЧФ знизився до 87 мкА (p < 0.05), підвищилася світлочутливість сітківки в середньому на 16 Дб, зменшилася кількість відносних худобою, суб’єктивно всі хворі відзначали загального самопочуття. Висновки: Додаткове застосування коротких каротиноїдів в комплексній терапії діабетичної ретинопатії достовірно покращує клінічні та функціональні показники органа зору у хворих на ЦД. Вони повинні бути включені в комплекс лікування хворих на діабетичну ретинопатію, а також рекомендовані для профілактики діабетичних ускладнень у цієї групи хворих.