Особенности катарактогенеза у пациентов трудоспособного возраста - Иванова, Н.В.; Воронова, Н.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
В роботі досліджено особливості катарактогенеза у пацієнтів працездатного віку. Обстежено 90 пацієнтів (180 очей) з віковою катарактою, чоловіків і жінок було порівну, середній вік чоловіків - 52,51 ± 6,7 років; середній вік пацієнток жіночої статі - 49,8±4,9 років. Досліджено функціональні особливості зорового аналізатора за даними периметрії Humphrey, рівень динитрофенилгидразонов і статевих стероїдів у сироватці крові у пацієнтів працездатного віку з віковою катарактою. Виявлено зниження світлочутливості і поява локальних дефектів у полі зору у пацієнтів з катарактою. Отримані результати свідчать про вираженість процесів окисної модифікації білка і низькому рівні статевих стероїдів у сироватці крові у обстежених хворіх.