Кристалізаційне очищення естерів холестерину - Васютин, Я.; Мідяна, Г.; Макітра, Р. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2011)
Для очищення холестеринових естерів використовують процес кристалізації з суміші бензол-етанол або бензол-ацетон. Для одержання задовільного ступеня чистоти цей процес треба декілька разів повторювати, що призводить до значних втрат продукту. З’ясовано, що ліпших результатів можна досягнути, використовуючи кристалізаційний агент н-бутанол. Наприклад, при кристалізації холестеринбензоату з бензолу чи його сумішей з ацетоном або етанолом одержують кристалічні голки з температурами фазового переходу близько 170° та виходом 72-78%, а з н-бутанолу одержують продукт з точкою фазового переходу 174° та з виходом 91%. Задовільні результати одержують і для інших естерів холестерину. Ключові слова: холестерин, естер, кристалізаційне очищення.