Прагматичний підхід до оцінки рівня інтелекту інтелектуалізованих систем - Кузьменко, Г.Є.; Литвинов, В.А. (Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, 2003)
Стаття присвячена актуальній проблематиці створення комп’ютерних систем з штучним інтелектом (ШІ). Запропоновано простий підхід до оцінки рівня інтелектуалізації автоматизованих систем, який базується на кількісній інтерпретації тестових питань, запропонованих Мічі для визначення ШІ взагалі. Проведено порівняльний аналіз понять “інтелектуальні” та “інтелектуалізовані” системи, запропонована двокритеріальна (двоаспектна) оцінка інтелектуальності систем за допомогою абсолютного (за тестовими показниками Мічі) та відносного (згідно проблемно-орієнтованих показників) коефіцієнта штучної інтелектуальності. Табл.:1. Бібліогр.: 7 назв.