Хирургическое лечения раннего рака почки - Бондарев, А.В.; Ефетов, С.В.; Олексенко, В.В.; Черипко, О.Н.; Джемилев, Т.Р.; Алиев, К.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Аналізу піддані результати лікування 39 пацієнтів на рак нирки в стадії T1, розподілені на дві зіставні групи: основна - 22 ( 56,4 %) пацієнта , яким була виконана органозберігаюча операція в обсязі резекції нирки, контрольна - 17 ( 43,6 %) пацієнтів, яким була зроблена радикальна нефректомія. Післяопераційні ускладнення в основній групі визначені в 9,1 % випадках [p=0,50]. Летальних випадків у досліджуваних групах не спостерігалося. При порівнянні основної та контрольної групи за віком, інтраопераційної крововтрати, тривалості операції , статусу за шкалою ECOG , до- та післяопераційних рівнів креатиніну крові, післяопераційних ускладненнях, тривалості спостереження, кількості ліжкоднів у стаціонарі не відзначено статистично значущих відмінностей. Єдиною статистично значущою відзнакою серед груп була різниця в діаметрах пухлин: 1-а група- 30,2 ± 6,4 мм, 2-а- 36,5±4,3 мм відповідно [p=0,03]. Хворим на ранній рак нирки в стадії pT1 з синхронним білатеральним ураженням нирок виконані органозберігаючи операції в обсязі резекції нирки за суворими показаннями, зі застосуванням методики досягнення ефективного гемостазу, це все не погіршує безпосередні результати і не поступається в радикальності нефректомії, про що свідчать результати лікування даної категорії хворих.