Морфология паравертебральных мышц пациентов с дегенеративными заболеваниям и поясничного отдела позвоночника - Данищук, З.Н.; Скиданов, А.Г.; Батура, И.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті проаналізовано морфологічні зміни м’язової тканини у 20 пацієнтів з грижами міжхребцевих дисків та диспластичним спондилолістезом поперекового відділу хребта. Встановлено атрофічні та дистрофічні зміни м’язової тканини у всіх групах хворих з дегенеративними захворюваннями хребта. Також у хворих з грижами міжхребцевих дисків спостерігався більш тяжкий клінічний перебіг захворювання та виражені дегенеративні зміни паравертебральних мязів порівняно з пацієнтами із спондилолістезом.