Обоснование использования отдельных немедикаментозных факторов для профилактики осложнений после кесарева сечения - Коротких, И.Н.; Ходасевич, Э.В.; Самодай, В.Н.; Бригадирова, В.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження було вивчення впливу озоно- та лазеротерапії на вегетативний гомеостаз, перебіг післяпологового періоду та стан новонароджених у 33 породіль після оперативного розродження. У 11 вагітних першої групи, які отримували озонотерапію, до 3-ї доби післяопераційного періоду відзначалося більш значне зниження індексу напруженості вегетативних реакцій порівняно з контролем. Приріст показника сумарної адаптації склав 54,0%, психоемоційного стану – 44,8%, інтегрального показника стану здоров’я – 40,0%, що вказувало на істотний коригуючий вплив озонотерапії на вегетативний гомеостаз. Після курсу лазеротерапії не відбулося статистично значущої зміни показників адаптації після операції. Зміна показників в цілому і у кожної вагітної була однотипною, що дозволяє пов’язати це з впливом використовуваного фактора. Лазеротерапія у вагітних перед операцією кесаревого розтину швидше викликає напруження адаптаційних реакцій, що може ускладнити операційний стрес, приводячи до пригнічення реактивності організму. Отримані в дослідженні дані дозволяють для профілактики ускладнень при оперативному розродженні віддавати перевагу озонотерапії.