Переслідування християн у добу Септімія Севера (193-211 рр.) - Петречко, О.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Розглянуто проблему переслідування християнської церкви у добу Септімія Севера. Простежено дві хвилі гонінь. Встановлено, що переслідування 197 р. були обмежені за своїми масштабами і чинилися з ініціативи натовпу. Каталізатором переслідувань 203 р. став едикт імператора, який забороняв навернення в іудейство і християнство.