Микроанатомическая организация трахео-бронхиального лимфоузла крыс при длительном содержании их в условиях производства (нефтепереработки) - Бекмухамбетов, Е.Ж.; Умбетов, Т.Ж.; Мутигулина, Г.А.; Барсуков, Н.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
При тривалому змісті в умовах виробництва білих пацюків самців вивчалися мікроанатомічна організація трахеобронхиального лімфатичного вузла контрольних і експериментальних тварин у строки 15, 30 і 60 доби. У лімфатичних вузлах контрольних і експериментальних пацюків установлене достовірне зростання площі капсули, паракортикальной зони, лимфоидных вузликів із центрами розмноження й мякотных тяжей, що вказує на посилення імунної напруги у функціональних зонах паренхіми лимфоузла (лимфоидные вузлики із центрами розмноження) отвечающих на клітинний (паркортикальная зона) і гуморальний (мякотные тяжи). А збереження площі синусів вузла в межах фізіологічної йункции лимфоузла, указує на відсутність запальних процесів у легенях.