Анализ уровня контроля у больных среднетяжелой и тяжелой персистирующей бронхиальной астмы - Белоглазов, В.А.; Попенко, Ю.О.; Знаменская, Л.К.; Какура, Э.С.; Ионина, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У роботі проведено аналіз рівня контролю у хворих средньотяжкої і тяжкої персистуючої бронхіальної астми на фоні застосування базисної терапії. Аналіз контролю здійснювався за допомогою анкетування ACQ Elizabeth Juniper (1999 г). У досліджені приймало участь 59 хворих, які знаходились на амбулаторному лікуванні. Було встановлено, що всі пацієнти тяжкої і 81,5 % середньо тяжкої персистуючої астми мали неконтрольований характер перебігу захворювання, на фоні прийняття базисної терапії. Все це спонукає дослідників до пошуку інтегральних механізмів патогенезу БА, цілеспрямований вплив на які, суттєво може в найближчі роки доповнити генеральну стратегію лікування БА.