Особенности гуморального антиэндотоксинового иммунитета у больных диффузным токсическим зобом, осложнённым эндокринной офтальмопатией - Кулагина, Ю.Ю.; Козлова, Н.И.; Малиенко, М.Э. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою роботи було вивчення стану гуморального антиендотоксинового имунитету у хворих на дифузний токсичний зіб (ДТЗ) без та з ендокринній офтальмопатіі (ЕОП). Кількість антиендотоксинових антитіл класу А, М и G визначали методом твердофазного імуноферментного аналізу. У якості антигену використовували препарат ендотоксину грамотрицательноі Энтеробактеріі Escherihia coli K235. Рівні анти- ЕТ-антитіл отображали в умовних одиницях оптичноі плотністі. Всі хворі були розподілені на 2 клінічні групи. У першу групу увійшло 54 хворих ДТЗ без ЕОП ; до другої групи - 33 хворих на ДТЗ з ЕОП. Контрольну групу склали 32 практично здорових осіб. Встановлено, що у всіх хворих на ДТЗ з ЕОП рівень анти-ЭТ- IgА, анти-ЭТ-IgМ та анти-ЭТ-IgG був вірогідно вище, ніж у хворих без ЕОП (р<0,01). Крім того, у хворих 1 групи має місце зниження рівня анти-ЭТ-IgМ та анти-ЭТ-IgG у порівнянні з нормою. Рівень анти-ЕТ-sIgА у другій групі вірогідно нижче, ніж у першоі. Такий дисбаланс антиендотоксинових антитіл у хворих на ДТЗ з ЕОП може сприяти підсиленному впливу ендотоксину на аутоімунне запалення.