Утренний подъём артериального давления и частота сердечных сокращений в условиях длительной антигипертензивной терапии больных гипертони- ческой болезнью, ассоциированной с метаболическим синдромом - Кузнецов, Н.С.; Кириленко, Е.Н.; Сахалтуев, А.Д.; Смуглов, Е.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
В умовах стаціонарного і тривалого амбулаторного лікування досліджувалася динаміка структури ранкового підвищення артеріального тиску і частоти сердечних скорочень (УП АТ і ЧСС) у 136 хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) 2-ої стадії, у тому числі у 58 хворих на ГХ, що асоціюється з метаболічним синдромом (МС). Виявлені особливості гемодинаміки в період «сон-пильнування» залежно від асоціації ГХ з МС. Показано, що однією з причин недостатньої ефективності лікування є асоціація ГХ з МС. Ефективність лікування підвищується при диференційованому підборі антигіпертензивних прератов за умови офісного і/або СМАД-контролю за динамікою структури УП АТ і ЧСС. Авторами запропонована формула розрахунку гемодинамічного індексу неблагополуччя в ранкові години.