Эффективность лечения генерализованного пародонтита с использованием комбинации остеоплатических материалов (КЕРГАП-ТКФ ИПл и твердая оболочка головного мозга) - Безруков, С.Г.; Марченко, Н.В.; Кириченко, В.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
В статті приведені результати хірургічного лікування пародонтита у 60 пацієнтів. В головній групі (47 хворих) використовували препарат КЕРГАП з подрібненою ТОГМ і мембрану ТОГМ. В 1-у контрольну групу війшли 32 пацієнта, лікування яких проводилось по методиці Vidman-Neuman с використанням в якості остеопластичного матеріалу подрібнену ТОГМ. 2-у контрольну групу склали 39 хворих, де в хірургічному лікуванні використовували препарат КЕРГАП-ТКФ IПл. Встановлено, що використання вказаної комбінації до 7-10 доби сприяє прискоренню процесів репарації тканин пародонту, веде до скорочення терміну лікування. Це підтверджується підвищенням показників РМА і пародонтального індексів, РКЯ, рентгенографії та клінічного стану тканин пародонту з незначною рецесією (1,01±0,03 мм) ясен у представників 3-ї (основної) групи, помірної рецесії (1,41±0,03 мм) в 1-й (1,95±0,03 мм) і в 2-й (контрольних) групах.